همه چیز ازهمه جا

عکس و مطالب خوندنی ودیدنی

همه چیز ازهمه جا

عکس و مطالب خوندنی ودیدنی

در خرید آب معدنی دقت کنید

 

این روزها سر و صدای زیادی در خصوص افزایش نیترات در آب مناطقی از تهران به گوش می‌ رسد. این مسئله ‌ای است که به برخی آب ‌های بسته ‌بندی شده هم انتقال یافته است. انتقال پساب فاضلاب شهری و کودهای شیمیایی به آب ‌های زیرزمینی، آلودگی‌ هایی را در آب تهران ایجاد کرده است که به برخی آب ‌های معدنی با منشأ چاه هم کشیده شده است. به همین دلیل بهتر است خوراک این کارخانه‌ ها را اصلاح کرد.

به نقل از خبرآنلاین علیرضا منزویان، مدیرعامل آب ‌معدنی شوق می گوید: مهمترین عامل در تعیین کیفیت آب و افزایش آن، منبع برداشت آب است.

سلامت چشمه یا چاهی که آب از آن برداشت می ‌شود،‌ بسیار مهم است چون تأثیر مستقیم بر سلامت مصرف ‌کنندگان می ‌گذارد. اگر منبع آب از آلودگی زیادی برخوردار باشد، به طور طبیعی مصرف ‌کنندگان آن با مشکل مواجه می‌ شوند. به همین دلیل توصیه می ‌شود تولید آب ‌معدنی فقط در نقاطی از کشور صورت گیرد که دسترسی به منشأ آب پاک وجود دارد.

آنالیز آب یکی از عوامل مؤثر در سلامتی و ایمنی آن است. اگر این کار به خوبی انجام شود، به سلامتی بشر کمک می کند، همچنان که غیربهداشتی بودن آن می ‌تواند خسارت‌ های جبران ‌ناپذیری به مصرف ‌کنندگان وارد کند.

یکی دیگر از عوامل مؤثر در کیفیت بهداشتی آب ‌معدنی، بسته‌ بندی آن است. بسته ‌بندی باید با ماشین‌آلات استاندارد صورت گیرد. در محل بسته‌ بندی استانداردهای بهداشتی به خوبی و با دقت رعایت شود. همچنین ظروف بسته ‌بندی به گونه‌ ای باشد که سالم بودن آب را برای یک سال تضمین کند.

مواد اولیه پت بطری و درب آن باید از مراکزی تهیه شود که اصول بهداشتی را رعایت می‌ کنند. اغلب آب‌ معدنی‌ ها گاز نگه دارنده به همراه خود ندارند و به همین دلیل ظرف بسته ‌بندی آن باید درجه یک باشد تا بتواند کیفیت آب‌ را حفظ کند. کارخانه‌ های آب‌ معدنی در سراسر کشور از گریدهای مختلفی استفاده می‌ کنند. گاهی اوقات آن ها دور از چشم مسئولان نظارتی، بطری ‌هایی را سفارش می ‌دهند که از مواد اولیه درجه 2 ساخته می ‌شود. این مواد هم از یک ‌سو قابلیت نگهدارندگی پایین ‌تری دارند و از سوی دیگر برخی از آن ها حلال‌ هایی دارند که در آب حل می‌ شود و کیفیت بهداشتی آب را تنزل می ‌دهد.

شرکت‌ های تولید کننده آب‌ معدنی باید مجهز به آزمایشگاه‌ های پیشرفته باشند تا بتوانند به صورت روزانه کیفیت آب خروجی کارخانه را بررسی کنند. البته این کارخانه‌ ها می ‌توانند برای اطمینان خاطر از کیفیت محصولات خود از آزمایشگاه‌ های بخش خصوصی و مراکز مجهز وزارت نیرو نیز کمک بگیرند تا درجه اطمینان از سلامتی تولیدات آن ها افزایش یابد.

کنترل سختی آب، PH و مواد جامد معلق از دیگر مؤلفه‌ های مهمی است که در کنترل کیفیت آب باید مورد توجه قرار گیرد.

متأسفانه برخی تولید کنندگان آب‌ معدنی، شناخت کافی از این صنعت ندارند و از روش‌ های نامطلوبی در کار خود استفاده می ‌کنند. به عنوان نمونه می‌ توان به مراکزی اشاره کرد که در جنوب خوزستان فعالیت می ‌کنند. در جنوب این استان منابع آب پاک وجود ندارد و این کارخانه ‌ها با روش ‌هایی مانند تصفیه با کلر و دیگر مواد شیمیایی به دنبال کم‌ کردن میکروب‌ های موجود در آب هستند که در عمل، آلاینده‌ های شیمیایی آب را بالا می‌ برد. چنین آبی از دوام لازم برخوردار نیست و به مرور زمان دچار تغییر مزه می ‌شود.

آب معدنی

این که استانداردهای آب ‌معدنی را فقط در کارخانه ‌ها مورد ارزیابی قرار دهیم و تصور کنیم مسئولیت خود در مقابل مصرف‌ کننده را به طور کامل انجام داده‌ ایم، کفایت نمی‌ کند. بخشی از افت کیفیت آب ‌معدنی ‌ها به شرایط حمل و نقل، نگهداری و عرضه مربوط می ‌شود. ممکن است در مراحل تولید یک آب ‌معدنی تمام استانداردها به خوبی رعایت شود ولی عرضه ی نادرست آن، کیفیت آب تحویلی به مشتری را کم کند. مهمترین مشکل در این زمینه، تأثیر آفتاب است. برخی فروشندگان برای بازارگرمی خود، آب‌ معدنی ‌ها را در معرض دید مشتری و زیر نور آفتاب می‌ چینند. این کار به شدت بر کیفیت آب‌ معدنی تأثیر منفی می ‌گذارد و باید از آن اجتناب شود.

حسن امامی رضوی معاون درمان وزارت بهداشت، نیز در همین رابطه به ایلنا می گوید: آب معدنی‌ هایی که در فروشگاه‌ های عرضه مواد غذایی و آشامیدنی در معرض حرارت و در زیر آفتاب داغ نگهداری شوند مشکل مصرف دارند و مردم توجه داشته باشند از این آب معدنی ‌ها استفاده نکنند. وی در خصوص تاریخ مصرف 6 ماهه آب معدنی‌ ها نیز خاطرنشان کرد: اگر این آب معدنی‌ ها در معرض حرارت نباشد مصرف آن ها تا یک سال هم مشکلی ندارد ولی اگر در شرایطی نگه داری و عرضه شوند که تحت تاثیر مستقیم حرارت باشند حتی قبل از 6 ماه هم غیر قابل استفاده می ‌شوند.

قابل تأمل!

در ادامه توجه تان را به صورتجلسه ی ارزیابی کیفی آب های معدنی که در تاریخ 18/3/89 در سالن کنفرانس ساختمان شماره یک شرکت خدمات رفاهی نفت با شرکت آقایان دکتر غلامحسین ابوالفتحی پزشک معتمد شرکت ملی حفاری، مهران جهان بین کارشناس بهداشت شرکت ملی حفاری، شهرام بیگ زاده سرپرست HSE شرکت خدمات رفاهی نفت، مصطفی صالح زاده نماینده مدیریت بازرگانی شرکت خدمات رفاهی نفت، علیرضا کاظمی کارشناس HSE شرکت خدمات رفاهی نفت و سیداسماعیل مصطفوی کارشناس HSE شرکت خدمات رفاهی نفت به منظور ارزیابی کیفی آب های معدنی تشکیل گردید، جلب می نماییم:

پس از انجام آزمایش پارامترهای شیمیایی 3 گانه به منظور تعیین درجه سختی(TH)، کل ذرات معلق (TDS) و هدایت الکتریکی(EC) از نمونه های آب معدنی موجود که توسط کارشناسان مربوطه و به وسیله دستگاه های اندازه گیری شاخص های مذکور انجام شد، نتایج آزمایشات به شرح جدول ذیل اعلام می گردد:

 

نتایج آزمایشات نمونه های آب معدنی:

 

ردیفنام نمونهدرجه سختی(TH)کل ذرات معلق (TDS) هدایت الکتریکی (EC) ملاحظات
1داماش8590170مورد تأیید است
2کوهدشت119133250مورد تأیید است
3اسپروز136149270مورد تأیید است
4ویوانته153141260مورد تأیید است
5عقیق153162280مورد تأیید است
6قله153190320مورد تأیید است
7نستله153247220مورد تأیید است
8سپیدان153260250مورد تأیید است
9حباب153312520مورد تأیید است
10سپیدار دنا170150260مورد تأیید قرار نگرفت
11آبشن187175310مورد تأیید قرار نگرفت
12آیشمک204270440مورد تأیید قرار نگرفت
13هیدرا 221235390مورد تأیید قرار نگرفت
14سوانا221364540مورد تأیید قرار نگرفت
15پالم 221365550مورد تأیید قرار نگرفت
16کوهرنگ238244410مورد تأیید قرار نگرفت
17پارس238278450مورد تأیید قرار نگرفت
18بقا238370560مورد تأیید قرار نگرفت
19دماوند255273450مورد تأیید قرار نگرفت
20مینرال 272370560مورد تأیید قرار نگرفت
21واتا344790مورد تأیید قرار نگرفت

در پایان و با توجه به نتایج به دست آمده از جدول فوق الذکر تصمیمات ذیل اتخاذ گردید:

1- نمونه آب های معدنی ردیف های 1 الی 9 جدول مذکور(به نام های داماش، کوهدشت، اسپروز، ویوانته، عقیق، قله، نستله، سپیدان و حباب) به دلیل دارا بودن استانداردهای لازم و کیفیت مطلوب مورد تأیید قرار گرفت.

2- نمونه آب معدنی ردیف های 10 الی 21 جدول مذکور(به نام های سپیدار دنا، آبشن، ایسمک، هیدرا، سوانا، پالم، کوهرنگ، پارس، بقا، مینرال و وانا) به دلیل دارا نبودن شاخص های مورد نظر مورد تأیید واقع نگردید.

3- پیشنهاد می گردد تا اطلاع ثانوی واحدهای اجرایی از قبیل مدیریت بازرگانی، مدیریت خدمات رفاهی و امور پشتیبانی و کلیه پیمانکاران مربوطه نیازهای خود را صرفاً از نمونه های تأیید شده تأمین نمایند و از خریداری نمونه های تأیید نشده خودداری فرمایند.

این درحالی است که شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه آن، اگرچه از ساختار ایمنی مناسب و قابل قبولی در حد استانداردهای جهانی برخوردارند، اما در واقع تأیید نهایی این آزمایش ها با نمونه برداری مجدد و از سوی شخص ثالث و یا مؤسسه های استاندارد باید انجام شود و با توجه به اینکه این نتایج صرفاً در آزمایشگاه های وابسته به شرکت ملی حفاری به دست آمده، تنها در این نهاد می تواند مورد تأیید باشد و به زعم برخی از کارشناسان، شاید بهتر بود در جدول انتشار یافته حدود مجاز و قابل قبول استاندارد برای آب های معدنی هم درج می شد تا میزان اختلاف مشخص شود؛ (مثلا آب واتا ظاهرا باید در ابتدای جدول و مورد تایید باشد ولی این طور نیست )، ضمن اینکه به روش استاندارد انجام آزمایش در گزارش اشاره ای نشده است!

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد