همه چیز ازهمه جا

عکس و مطالب خوندنی ودیدنی

همه چیز ازهمه جا

عکس و مطالب خوندنی ودیدنی

آشنایی با تغذیه در دوران سالمندی

سوء تغذیه یکی از مشکلات شایع در سالمندان است. این علامتی از بیماری های قابل درمان است که باید مورد بررسی قرار گیرد. سوء تغذیه همچنین دارای پیامدهای پزشکی، هم کوتاه مدت و هم بلندمدت، از قبیل عامل پوکی استخوان و استئوپنی، به همین ترتیب بسته به سالمند، عامل مرگ و میر می باشد. با توجه به تغذیه در تمام سطوح تصمیم گیری های پزشکی یعنی، تشخیص، تجویز دارو، جراحی، نوتوانی و ارجاع، می توان کیفیت زندگی را بهبود بخشید.

دریافت مکمل های حاوی ریزمغذی ها، به ویژه در گروههای سنی بالاتر حائز اهمیت است؛ زیرا سالمندان کم غذا هستند و قدرت جذب ریزمغذی ها از مواد مصرفی در آنان کاهش می یابد. علاوه بر این، در افراد مسن، حتی کمبودهای خفیف ریزمغذی ها مثل ویتامین B6، ویتامین E و روی، سبب تضعیف سیستم ایمنی می گردد. کمبود ویتامین B12 و ویتامین B1در این گروه سنی شایع است و سبب ضعف حافظه و قدرت تمرکز می شود. افزایش دریافت آنتی اکسیدان ها با استفاده از مکمل های ریزمغذی ها همراه با یک رژیم غذایی متعادل می تواند به حفظ سلامت فرد در برابر بیماری های قلبی، آرتریت، پوکی استخوان و آب مروارید کمک کند. استفاده از مکمل های ریزمغذی ها در کنار رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی مناسب، روش مؤثری برای حفظ عملکرد طبیعی بدن در دوران سالمندی است.

امید است با رعایت اصول تغذیه ای و رژیمی مناسب در تنظیم برنامه غذایی سالمندان، از سوء تغذیه و مشکلات شایع در بین این قشر آسیب پذیر پیشگیری به عمل آید.
تغییرات فیزیولوژیک مربوط به

سالخوردگی

با افزایش سن، کل آب بدن تقریبا ۲۰ درصد کاهش و چربی بدن افزایش می یابد. با افزایش سن، انرژی متابولیسم پایه (BMR)، به علت کاهش توده غیر چربی بدن و افزایش توده بافت چربی بدن، کاهش می یابد. ورزش ملایم، به حفظ بافت بدون چربی بدن کمک می کند در نتیجه، کاهش توده بدون چربی بدن نشانه ای از رخداد فرآیند سالخوردگی است. اما در بین افراد هم سن و هم جنس، محتوای چری بدن بیش از توده بدون چربی بدن قابل تغییر است.

کاهش ترشح اسید معده و قدرت حرکتی معده ممکن است منجر به کاهش جذب مواد مغذی مهم مثل فولات، ویتامین B12، ویتامین D و کلسیم شود. کاهش احساس طعم مواد غذایی توسط پرزهای چشایی زبان و کاهش حس بویای سبب کاهش توانایی فرد در تشخیص مزه و طعم مواد غذایی می شود که خود بالقوه کاهش دریافت غذا را در پی خواهد داشت. تغییرات سیکل خواب منجر به اختلال در خواب و بی خوابی و خواب آلودگی در طول روز می شود. بنابراین توان فرد برای تهیه رژیم غذایی سالم نقصان می یابد.
عوامل افزایش دهنده خطر سوء

سوء تغذیه یکی از مشکلات شایع در سالمندان است. این علامتی از بیماری های قابل درمان است که باید مورد بررسی قرار گیرد. سوء تغذیه همچنین دارای پیامدهای پزشکی، هم کوتاه مدت و هم بلندمدت، از قبیل عامل پوکی استخوان و استئوپنی، به همین ترتیب بسته به سالمند، عامل مرگ و میر می باشد. با توجه به تغذیه در تمام سطوح تصمیم گیری های پزشکی یعنی، تشخیص، تجویز دارو، جراحی، نوتوانی و ارجاع، می توان کیفیت زندگی را بهبود بخشید.

دریافت مکمل های حاوی ریزمغذی ها، به ویژه در گروههای سنی بالاتر حائز اهمیت است؛ زیرا سالمندان کم غذا هستند و قدرت جذب ریزمغذی ها از مواد مصرفی در آنان کاهش می یابد. علاوه بر این، در افراد مسن، حتی کمبودهای خفیف ریزمغذی ها مثل ویتامین B6، ویتامین E و روی، سبب تضعیف سیستم ایمنی می گردد. کمبود ویتامین B12 و ویتامین B1در این گروه سنی شایع است و سبب ضعف حافظه و قدرت تمرکز می شود. افزایش دریافت آنتی اکسیدان ها با استفاده از مکمل های ریزمغذی ها همراه با یک رژیم غذایی متعادل می تواند به حفظ سلامت فرد در برابر بیماری های قلبی، آرتریت، پوکی استخوان و آب مروارید کمک کند. استفاده از مکمل های ریزمغذی ها در کنار رژیم غذایی متعادل و فعالیت بدنی مناسب، روش مؤثری برای حفظ عملکرد طبیعی بدن در دوران سالمندی است.

امید است با رعایت اصول تغذیه ای و رژیمی مناسب در تنظیم برنامه غذایی سالمندان، از سوء تغذیه و مشکلات شایع در بین این قشر آسیب پذیر پیشگیری به عمل آید.
تغییرات فیزیولوژیک مربوط به

سالخوردگی

با افزایش سن، کل آب بدن تقریبا ۲۰ درصد کاهش و چربی بدن افزایش می یابد. با افزایش سن، انرژی متابولیسم پایه (BMR)، به علت کاهش توده غیر چربی بدن و افزایش توده بافت چربی بدن، کاهش می یابد. ورزش ملایم، به حفظ بافت بدون چربی بدن کمک می کند در نتیجه، کاهش توده بدون چربی بدن نشانه ای از رخداد فرآیند سالخوردگی است. اما در بین افراد هم سن و هم جنس، محتوای چری بدن بیش از توده بدون چربی بدن قابل تغییر است.

کاهش ترشح اسید معده و قدرت حرکتی معده ممکن است منجر به کاهش جذب مواد مغذی مهم مثل فولات، ویتامین B12، ویتامین D و کلسیم شود. کاهش احساس طعم مواد غذایی توسط پرزهای چشایی زبان و کاهش حس بویای سبب کاهش توانایی فرد در تشخیص مزه و طعم مواد غذایی می شود که خود بالقوه کاهش دریافت غذا را در پی خواهد داشت. تغییرات سیکل خواب منجر به اختلال در خواب و بی خوابی و خواب آلودگی در طول روز می شود. بنابراین توان فرد برای تهیه رژیم غذایی سالم نقصان می یابد.
عوامل افزایش دهنده خطر سوء

تغذیه در سالمندان

ـ انزوا یا تنها زیستن؛

ـ سطح زندگی زیر خط فقر؛

ـ سن بالای ۷۵ سال؛

ـ از دست دادن ناخواسته وزن؛

ـ رژیم های غذایی خرافی، باورهای نادرست در مورد مواد غذایی و نیاز به آنها؛

ـ ناتوانی در خرید مواد غذایی یا پختن غذا؛

ـ کم اشتهایی، خشکی دهان، فقدان دندان یا نامناسب بودن دندان ها، نقصان حس چشایی و بویایی؛

ـ مشکلات گوارشی رایج: سوزش معده، سوء هاضمه، اسهال، نفخ، یبوست؛

ـ داروهایی که در دریافت یا جذب غذا تداخل می کنند؛

ـ بیماری های مزمنی که در مصرف غذا تداخل دارند؛

ـ زخم هایی که ترشح زیاد دارند، مثل زخم بستر؛

ـ اندوه، بی علاقگی، افسردگی، تمایل به خودکشی؛

ـ الکلیسم؛

ـ بیماری های روحی؛
بیماری های مرتبط با تغذیه در

دوران پیری

تغذیه در پیشگیری از بسیاری بیماری های دوران سالمندی از جمله آب مروارید، التهاب مفاصل، پوکی استخوان وآلزایمر نقش دارد.
آب مروارید

بیماری وابسته به سن می باشد که در آن عدسی های چشم آسیب می بینند و اگر عدسی ها تحت عمل جراحی تعویض نشوند، در نهایت به کوری منجر می شود. البته این بیماری در اثر قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، آسیب اکسیداتیو، عفونت های ویروسی، مواد سمی و اختلالات ژنتیکی عارض می گردد. مواد مغذی آنتی اکسیدانی ممکن است در به حداقل رسانیدن میزان آسیب چشمی کمک کنند.
التهاب مفاصل

با افزایش سن، استخوان ها شکننده شده و مفاصل بی شکل و دردناک شده، حرکت مشکل می گردد. نوعی از التهاب مفاصل، روماتیسم مفصلی می باشد که ارتباط نزدیکی با رژیم غذایی دارد. در این بیماری سیستم ایمنی به اشتباه به پوشش استخوان ها حمله می کند. عملکرد سیستم ایمنی به تغذیه کافی بستگی دارد و رژیم ناکافی ممکن است این نوع التهاب مفاصل را به همراه داشته باشد. این احتمال وجود دارد که در برخی افراد مواد غذایی مشخصی بتواند سیستم ایمنی را تحریک به این حمله نماید.
پوکی استخوان

از بیماری های شایع دوران سالمندی است که استخوان ها به خاطر کاهش میزان املاح، شکننده می گردند. تا کنون عوامل خطر متعددی مانند کمی دریافت کلسیم، دریافت بیش از حد و یا کم پروتئین، مؤنث بودن، یائسگی، افزایش سن، کمی وزن، نژاد، ژنتیک و وجود سابقه خانوادگی این بیماری، مصرف داروهایی مانند کورتیکو استروئیدها و ابتلا به بیماری های کلیوی، کبدی، دیابت، آلزایمر، روماتیسم مفصلی و … را برای این بیماری نام برده اند.

جهت پیشگیری از این بیماری که ناتوانی و کاهش قد و شکستگی های استخوانی را به دنبال دارد، افزایش تحرک و فعالیت و مصرف رژیم حاوی مقادیر کافی پروتئین و کلسیم توصیه می شود.
جهت تنظیم برنامه های غذایی برای

سالمندان مبتلا به این بیماری توجه به نکات زیر ضروری به نظر می رسد:

۱ـ تأمین کالری کافی جهت حفظ وزن مطلوب و توجه به اختلالاتی مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی؛

۲ـ مصرف روزانه ۴ ـ ۳ واحد از گروه لبنیات؛

۳ـ تهیه عصاره کلسیم از استخوان؛

۴ـ توجه به مصرف بادام، فندق، سبزی های برگ سبز و حبوبات ضروری به نظر می رسد؛

۵ ـ قرار گرفتن ۳۰ ـ ۱۵ دقیقه روزانه در معرض نور خورشید بدون پوشش (جهت تأمین ویتامین Dلازم)؛

۶ـ مصرف روغن های نباتی غیر اشباع مانند آفتابگردان، ذرت، زیتون (کمتر از ۳۰% کالری)؛

۷ـ مصرف انواع ماهی (بخصوص ساردین، کلیکا به سبب آنکه با استخوان خورده می شود)؛

۸ـ استفاده از آب میوه های طبیعی به جای استفاده از نوشابه های کولادار، قهوه و چای پررنگ؛
آلزایمر

فراموشی و افسردگی حاصل از بیماری ممکن است به دریافت کم مواد مغذی منجر گردد. از این رو جهت جلوگیری از فراموش کردن یک وعده غذایی، بهتر است در این زمینه به افراد یادآوری شود.

کمبودهای درازمدت مواد مغذی ممکن است با کاهش حافظه همراه باشد.
چاقی

پژوهش ها نشان می دهد که داشتن فعالیت بدنی در دوران سالمندی، نه تنها می تواند از تحلیل ماهیچه ها و استخوان ها بکاهد، بلکه در پیشگیری از افزایش وزن نیز سودمند است زیرا می دانیم که افزایش وزن زمینه ساز بسیاری از بیماری ها می باشد.

برنامه ورزشی زیر البته به شرط مشورت با پزشک می تواند برای حفظ سلامت و پیشگیری از چاقی مفید واقع شود:

ـ ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی: باغبانی، پیاده روی، حرکت های ساده در هر روز که می تواند پنج دقیقه در هر بار و در مجموع ۱۲ بار در هر روز باشد.

ـ سه روز در هفته: ۳۰ تا ۴۵ دقیقه فعالیت بدنی مانند شنا و راه رفتن سریع.
سالمندان با چه مشکلات تغذیه ای

روبه رو هستند؟

علل ایجادکننده این مشکلات به دو بخش تقسیم می شوند:

۱ـ علل اولیه

۲ـ علل ثانویه

علل اولیه عبارتند از:

افسردگی، فراموشی، تنهایی، ناتوانی های

جسمانی، مشکلات اقتصادی، مرگ و میر همسر و … .

تمام این عوامل می توانند بر وضعیت تغذیه ای فرد سالمند اثرات نامطلوبی بگذارند.

علل ثانویه عبارتند از:

بی اشتهایی، سوء جذب، تداخل مصرف دارو و غذاها، خرابی دندان ها، بیماری های مزمن وعادات غذایی که تمامی این عوامل می توانند بر وضعیت تغذیه ای و سلامت یک فرد سالمند اثرات بدی داشته باشند.

علاوه بر این، همچنین مشکلات مربوط به غذا خوردن، اختلالات گوارشی از حالت تهوع، ترش کردن، مشکلات روده ای بخصوص یبوست، از مهم ترین مسائل سالمندان می باشند.
توصیه های تغذیه ای برای

سالمندان

۱ـ در این سنین رعایت اصل تنوع در برنامه ریزی غذایی و در عین حال توجه به عادات غذایی و شیوه زندگی فرد سالمند بسیار اهمیت دارد.

۲ـ رژیم غذایی سالمند باید دارای مواد غذایی غنی از ویتامین ها و املاح به ویژه کلسیم و آهن باشد لذا مصرف شیر و لبنیات، غذاهای گوشتی و سبزی ها و میوه ها بسیار تأکید می شود.

۳ـ توصیه می شود تعداد وعده های غذایی سالمندان افزایش داده شود (حداقل

۵ وعده در روز) و در هر وعده مقدار غذای کمتری مصرف شود.

۴ـ تأکید می شود که سالمندان از غذاهای پرچرب و سرخ شده، سس مایونز، سبزی های نفّاخ مثل کلم، گل کلم، پیاز و … استفاده نکنند.

۵ ـ با توجه به مشکل یبوست در اکثر سالمندان، مصرف کافی مایعات (۸ تا ۱۰ لیوان در روز) و مواد پرفیبر نظیر نان تهیه شده از گندم کامل و میوه هایی مثل گلابی رسیده، آلو، آلوزرد و سبزی ها اهمیت دارد. همچنین هشدار دادن به سالمند در مورد مصرف بی رویه مسهل ها می تواند مفید باشد.

۶ـ در سالمندانی که جویدن غذا برای آنها مشکل است، مصرف غذاهای نرم مثل انواع پوره، گوشت نرم، سوپ، آشی که حبوبات زیاد ندارد و آب میوه توصیه می شود.

۷ـ برخی از سالمندان ممکن است مبتلا به فشارخون بالا باشند. در این مورد رژیم غذایی کم سدیم و در صورت نیاز، کاهش وزن پیشنهاد می شود.

۸ ـ برای تنظیم رژیم غذایی برای کاهش وزن در سالمندانی که اضافه وزن دارند، حتما باید با متخصص تغذیه مشورت شود.

۹ـ برای جلوگیری از مشکلات عاطفی ـ احساسی سالمندان، بهتر است به عادات غذایی آنها احترام گذارده شود و هر گونه تغییری با ملایمت و تفاهم به وجود آید.

نمونه رژیم حاوی ۱۶۰۰ کیلوکالری انرژی، ۱۷۴ گرم کربوهیدرات، ۷۵ گرم پروتئین و ۵۰ گرم چربی است.
صبحانه

نان ۳ برش، پنیر ۳۰ گرم، شیر کم چرب۲۱ لیوان، عسل ۱ قاشق غذاخوری
میان وعده

میوه ۱ عدد
ناهار

چلوخورش کدو: برنج نرم ۱۲ قاشق غذاخوری، گوشت کم چربی ۹۰ گرم، کدو سبز متوسط ۲ عدد، روغن مایع ۵/۲ قاشق غذاخوری، کره ۵ گرم
عصرانه

میوه ۱ عدد، نان سوخاری ۲ عدد
شام

خوراک مرغ: مرغ بخارپز ۵۰ گرم، پوره سیب زمینی ۲ قاشق غذاخوری، اسفناج پخته۲۱ لیوان
پیش از خواب

شیر ۲۱ لیوان
منابع: ــــــــــــــــــــــــــ

- Escott, Stump, S.Nutrition and Diagnosis of Related Care.

- Mahan, L.K, Escott. Stump, S.Krauses Food, Nutrition and Diet Therapy.

ـ تغذیه پزشکی و بیماری ها، تألیف دکتر گیل موریسون و لیزا هارک.

ـ اصول تغذیه رابینسون، ترجمه ناهید خلدی.

ـ تنظیم برنامه غذایی در دوران های مختلف، تألیف،

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد