ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
«چاقی»، یک بیماری مزمن است که اضافه وزن غیرطبیعی بدن تعریف میشود و اثرات بسیار مخربی بر روی انسان دارد. به کسی چاق گفته میشود که شاخص توده بدن او از عدد 30 بالاتر باشد و به فردی دارای اضافه وزن میگویند که شاخص توده بدن او از 25 تا 30 باشد.
بیماری چاقی به خودی خود کشنده نیست، اما با بسیاری از بیماریها چه مستقیم و چه غیرمستقیم ارتباط دارد مانند؛ افزایش فشارِخون، آترواسکلروز(سختشدن جدار رگها)، بیماریهای کبدی و صفراوی بیشتر سنگ کیسه صفرا، آرتروز، اختلالات تنفسی، واریس، نازایی، مسمومیت حاملگی، پرمویی زنان، چربی بالایخون و از همه مهمتر احساس محرومیت اجتماعی و حقارت.
بطور کلی درمانهای چاقی به چهار دسته دارویی، استفاده از وسایل و شیوههای مخصوص مانند سونا و ماساژ درمانی، جراحی و رژیم درمانی تقسیم میشود.
برخی از علل چاقی
1) فشارهای درونی، استرسها و افسردگیها
2) اختلال تغذیهای مانند دریافت زیاد انرژی و کمی فعالیت
3) مصرف بعضی داروها مثل داروهای ضد بارداری، ضدافسردگی و ضداضطراب و کورتونها
4) عوامل ژنتیکی، 30درصد علت چاقیها را شامل میشود.
از تمامی این عوامل اختلال تغذیهای و یا اگر بهتر گفته شود عادات بدِ غذایی از همه مهمتر است، بطوریکه اگر شخصی علاوه بر نیاز روزانهاش هر روز یک نان سوخاری (که بسیار کالری کمی دارد) اضافه بخورد، بعد از 20سال، 15کیلوگرم اضافهوزن پیدا خواهد کرد. ذخیره اصلى انرژى بدن، چربى است. اگر انرژى دریافتى بیش از انرژىاى باشد که به مصرف مىرسد، افزایش بافت چربى، گریزناپذیر خواهد بود. بنابراین بر وزن بدن افزوده مىشود.
پیشگیری از چاقی
- با افزایش سن به دلیل کاهش سوخت و ساز چربیهای چاقی اتفاق میافتد بنابراین افراد باید در همه سنین ورزش کنند مخصوصا در سنین میانسالی داشتن یک برنامه ورزشی منظم به تناسب اندام و پیشگیری از چاق شدن کمک میکند.
- داشتن عادات خوب غذایی از جمله آرام غذا خوردن و خوب جویدن غذا از عواملی است که در پیشگیری از چاقی موثر است.
- استفاده از رژیمهای غذای که از نظر میوهجات و سبزیجات تازه غنی هستند و همچنین نرمشهای مکرر نه تنها از بروز چاقی جلوگیری میکنند، بلکه از ابتلا به بیماریهایی نظیر سرطان و بیماریهای قلبیعروقی نیز پیشگیری میکنند.
- پرهیز از خوردن غذاهاى چرب و پرنمک، غذاهای حاضرى و نوشابههای گازدار.
- حفظ آرامش و پیشگیری از تنشهای روانی میتواند در کنترل وزن موثر باشد بسیارى از مردم در پاسخ به عواطف منفى مانند؛ ملال، اندوه یا خشم، شروع به خوردن مىکنند.
- کم کردن مصرف موادغذایی نشاستهای، موادی مانند برنج، آرد برنج و غذاهایی که از آن تهیه میشود؛ ذرت، غلات بو داده، ماکارونی، باقلا، سیبزمینی، عدس، نخود، لپه، لوبیا، بیسکویت و کیک.
نکات مهم در کنترل وزن
1) چاقی یک بیماری مزمن است و مثل هر بیماری مزمن دیگری نیاز به زمان دارد.
2) هرگز در درمان چاقی خود از دارو استفاده نکنید، چرا که دارو دارای عوارضی میباشند.
3) در درمان چاقی خود هیچگاه عجله نداشته باشید، یادتان باشد که رژیم غذایی با کاهش وزن تدریجی علاوه بر اینکه قابل تحملتر است، عوارضی نداشته، تقریبا غیرقابل بازگشت میباشد.
4) مصرف داروهای ضدِاشتها برای کوتاهمدت با نظر پزشک مشکل چندانی ندارد. اما این نوع داروها کمک به تغییر عادت غذایی نمیکند و داشتن عادات غذایی خوب برای داشتن وزن مناسب بسیار حائز اهمیت است.
چند توصیه برای تغییر عادت غذایی غلط
1) روزانه 8تا6 لیوان آب بنوشید.
2) در بین غذا از نوشیدن آب بپرهیزید.
3) قبل ازصرف غذا سالاد میل کنید و از صرف نمک اضافه در غذا خودداری کنید.
4) سعی کنید وعدههای اصلی غذا (صبحانه–نهار–شام) حذف نگردد، زیرا در اینصورت ناچار به ریزه خواری خواهید شد.
5) مصرف چای کمرنگ ولی بدون قند وشکر، دو ساعت بعد از غذا مانعی ندارد.
6) برای صرف غذا از بشقابهای کوچک استفاده کنید.
7) صرف غذا باید در کمال آرامش و صورت گیرد و از عجله خودداری کنید.
8) در حالتهای اضطراب و استرس غذا نخورید.
9) وقت خود را بجای ریزهخواری با فعالیت پر کنید.