ورود به پشتبامها متوجه تهران است
اگر با مردم شهرستانهای کشور موضوع ورود پلیس به خانهها و پشتبامهای آنان برای توقیف تجهیزات ماهواره را مطرح کنید برایشان موضوعی غریب است. جمال یکی از ساکنان منطقه گلستان در اهواز در این باره به «اعتماد» گفت: اینجا عموما خانهها ویلایی است و حیاط و حیاطخلوت دارد و پلیس به این خانهها نمیتواند وارد شود. رحیم که در شهرستان خاش در استان سیستان و بلوچستان زندگی میکند نیز به خبرنگار «اعتماد» گفت: در اینجا که شبکههای تلویزیونی ایران یعنی شبکه یک، دو، سه و نظایر آن پوشش ندارد و ما به سختی و مگر با دیش ماهواره بتوانیم آن شبکهها را بگیریم. بهرام جوانی که در شاهینشهر اصفهان زندگی میکند نیز به «اعتماد» گفت: اینجا کاری با ماهواره ندارند و به سراغ خانهها هم نمیروند.
تهرانیها چه گفتند؟
خبرنگار «اعتماد» به صورت اتفاقی به سراغ محلههای غربی، مرکزی و شمالی تهران رفت و از آنها درباره این موضوع پرسید. حمدالله که مردی 65 ساله و ساکن خیابان سردارجنگل است در این باره به «اعتماد» گفت: مشخص نیست ماموران با چه حکم و مجوزی وارد ساختمان شدهاند زیرا به هیچکس مجوز نشان ندادهاند. مریم زنی 70 ساله در خیابان خواجه عبدالله انصاری تهران نیز به خبرنگار «اعتماد» گفت: من تنها در خانهام زندگی میکنم. خانهام آپارتمانی در یک مجتمع 24 واحدی است. آمدهاند و همه الانبیها را جمع کردهاند. این تلویزیون تنها سرگرمی من است.
قانون مربوط به 18 سال قبل
11 مادهیی که در سال 1373 مجلس وقت برای جلوگیری از استفاده از تجهیزات دریافت امواج ماهواره به قانون تبدیل شد همان مجوزی است که این روزها و در عصر تکنولوژی و ارتباطات عملیات جمعآوری دیش، الانبی از روی پشت بامها را توجیه میکند. در این قانون 11 مادهیی و در ماده9 آن تصریح شده است: استفادهکنندگان از تجهیزات دریافت از ماهواره علاوه بر ضبط و مصادره اموال مکشوفه به مجازات نقدی از یک میلیون تا سه میلیون ریال محکوم میگردند.» که در بند الف این ماده هم تصریح شده است «حمل، نگهداری، نصب و تعمیر تجهیزات دریافت از ماهواره ممنوع و مرتکبین با مجازات نقدی از یک تا پنج میلیون ریال محکوم میگردند.»حال آنکه این فقط نیروی انتظامی است که درباره مبارزه با آنچه 18 سال قبل «تهاجم فرهنگی» خوانده میشد فعالیتی ملموس دارد و هیچ اثری از فعالیت صدا و سیما و نهادهای فرهنگی دیگر در این سالها دیده نشده و نمیشود.
سوال مردم تهران از پلیس
مردم تهران در تماس با روزنامه اعتماد خواستار طرح این سوال از پلیس شدند که توضیح دهید الانبیهای توقیفی از پشتبام خانهها به چه سرنوشتی دچار میشود. آنچه در این تماسها مطرح شد متوجه مردمی از محلههای مختلف تهران است که به تازگی پلیس یا اشخاص دیگر دیش و الانبیهای توقیفی تحویل چه نهادی داده میشود؟ همین موضوع سبب شد خبرنگاران «اعتماد» به طور تصادفی از مردم درباره مراجعه پلیس به محلهها برای جمعآوری تجهیزات ماهواره سوالاتی مطرح کند. عموم پاسخدهندگان به سوال «اعتماد» در محلههایی چون سعادتآباد، پونک، شهرک غرب، بلوار ژاندارمری و سردارجنگل تاکید کردند که هیچ کدام از ماموران به شیوه متعارف وارد محل مسکونی نشدهاند و توضیح دادند که ماموران پشت در مجتمع منتظر بودند تا در بازشود و بدینترتیب وارد مجتمع شدند. با توجه به آنچه مردم محلههای مختلف به خبرنگاران «اعتماد» گفتند این سوال مطرح است که پلیس با الانبیهای جمعآوری شده در تهران چه کرده است. بررسی و جستوجوی واژه «ماهواره» در پایگاه اطلاعرسانی پلیس (news.police.ir) در فاصله یک سال اخیر نشان میدهد که 47 خبر این مرکز به مطالبی با موضوع مرتبط و غیرمرتبط ماهواره اختصاص یافته است اما هیچ کدام از اخبار توقیف و دستگیری تجهیزات ماهواره مربوط به تهران نیست و نمیتوان دریافت که تجهیزات توقیف شده در تهران به چه سرنوشتی دچار شدهاند. این سوال در حالی مطرح است که پلیس در مواردی چون کشف مشروبات الکلی مراسم منهدم کردن، در مواردی چون کشف سیدیهای غیراخلاقی مراسم معدومسازی و در مواردی چون کشف مواد مخدر مراسم سوزاندن را برگزارکرده و گزارش تصویری این اقدام هم در رسانهها منتشر شده است.
روزنامه اعتماد