نخستین مناظره تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار شد.
به گزارش آریا، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و میت رامنی رقیب جمهوریخواه وی در انتخابات ریاست جمهوری چهارشنبه شب به وقت شرق آمریکا نخستین مناظره از سه مناظره تلویزیونی خود را در دانشگاه دنور ایالت کولورادوانجام دادند.
در این مناظره نود دقیقه ای نحوه سخن گفتن رامنی بیشتر به روش هجومی و انتقادی بوده است و اوباما سعی داشت از دیدگاه و برنامه هایش در برابر انتقادهای مطرح شده دفاع کند و در کنار آن برنامه های رقیبش را غیر قابل اجرا بداند.
میت رامنی نامزد جمهور خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رقیب خود از حزب دموکرات را به ارائه برنامه های ناموفق و هدایت آمریکا در مسیری نادرست متهم کرد.
میت رامنی با انتقاد از برنامه اصلاحات باراک اوباما ، رئیس جمهور آمریکا در حوزه بهداشت و درمان گفت:« این کار افزون بر افزایش هزینه های دولت آمریکا، راهی غیردموکراتیک برای تحمیل شیوه های درمانی به مردم به شمار می آید و با مخالفت گسترده مردمی روبروست که توان تامین بیمه مورد نظر دولت را ندارند. این کار هزینه های خانواده های آمریکایی را نیز افزایش می دهد و به آنان آسیب می زند.»
رامنی گفت :«رئیس جمهور به جای اینکه آمریکایی ها را بر سر این موضوع با همدیگر متحد کند، مخالفان خود را کنار زد و با حمایت دموکرات ها، این قانون را پیش برد و نظر مخالفان جمهوری خواه و حتی برخی از مخالفان هم حزبی خود را به حساب نیاورد. از دیگر سو این برنامه در دولت آمریکا باعث افزایش مالیات ها می شود.»
وی تصریح کرد:« موضوعی که من و رئیس جمهور روی آن توافق داریم تلاش برای کاستن از هزینه های درمانی برای مردم آمریکاست و کاری که ما در ماساچوست کرده بودیم، الگوی بسیار خوبی برای این کار به شمار می آید. دولت نتوانسته است در کاستن از هزینه های هیچ بخشی از خدمات درمانی موفق عمل کند در حالی که موسسات آزاد و مردم آزاد در این میان بسیار موفق تر عمل می کنند زیرا بازاری آزاد به شمار می آید که شرکت های مختلف با همدیگر رقابت می کنند و از هم یاد می گیرند.»
وی گفت:« درباره نقش دولت در جامعه باید گفت در ابتدا باید به قانون اساسی آمریکا نگاه کنیم؛ نقش دولت ترویج و حفظ این اصول به شمار می آید. اول زندگی و آزادی مردم است؛ ما مسئول حفظ زندگی و آزادی های مردم هستیم و این بدان معناست که باید ارتش تقویت شود. من به کاهش هزینه های ارتش آمریکا باور ندارم و بر این باورم که باید قدرت نظامی آمریکا همچنان باید حفظ شود. در کنار آن، ما باید به روامداری دینی در این کشور ادامه دهیم، بر اساس این سند، ما مختار هستیم خوشبختی را به شکلی که باور داریم و می گزینیم، دنبال کنیم. بدین معنی که اگر کسانی هستند که به هر علت توان حفظ و نگهداری خود را ندارند، باید مورد مراقبت دیگران قرار گیرند. نباید دولتی روی کار باشد که خود را بر حقوق تصریح شده مردم تحمیل کند؛ آنچه در حال حاضر شاهدش هستیم به نظر من رویکردی دولتی هستیم که فکر می کند می تواند در دنبال کردن رویاهای مردمی آزاد، بهتر از آنان عمل کند و این شیوه جواب نداده است. اثبات این امر نیز بیست و سه میلیون نفری هستند که بیکار شده اند، یک ششم مردم آمریکا هستند که در فقر به سر می برند، افزایش افرادی که به کمک های غذایی دولت وابسته هستند از سی و دو میلیون نفر به چهل و سه نفر، پنجاه درصد از فارغ التحصیلانی که نمی توانند کار پیدا کنند. می دانیم که راهی که در پیش گرفته شده است جوابگو نیست و باید راهی تازه برگزیده شود. راه ایجاد پیشرفت در این کشور تصمیم گیری به جای مردم نیست بلکه باید به دنبال راهی بود که با آن بتوان بخش خصوصی را تقویت کرد. برخلاف گفته های رئیس جمهور، من هیچ برنامه ای برای کاستن از بودجه مدارس و آموزش و پرورش ندارم و سابقه من نیز نشان می دهد که مدارس در ماساچوست، از جمله بهترین مدارس در آمریکا به شمار می آیند. کنار آمدن با هم به معنی کنار گذاشتن اصول خود نیست بلکه بدین معناست که ما باید به دنبال راه هایی برای مقابله با چالش های مختلف باشیم.»
رامنی افزود:« آنچه در نقاط مختلف دنیا و از جمله خاورمیانه روی می دهد مایه نگرانی است و دموکرات ها و جمهوریخواهان هر دو، عاشق آمریکا هستند ولی باید رهبرانی در واشنتگتن باشند که بتوانند همه را به دور خود جمع کنند و کار را انجام دهند.
انتخابات پیش رو بسیار مهم است و من نگران مسیری هستم که آمریکا در چهار سال گذشته پیموده است. انتخابات آینده موضوع انتخاب بین دو حزب به شمار نمی آید، بلکه انتخاب مسیری است که آمریکا می خواهد بپیماید. دو مسیری که ما در پیش داریم از همدیگر بسیار متفاوت خواهند بود. اکنون ماه هاست که ما شاهد توقف نرخ بیکاری روی هشت درصد هستیم ولی در صورتی که من به ریاست جمهوری انتخاب شوم، با افزایش در آمدها به ایجاد دوازده میلیون فرصت شغلی در آمریکا کمک می کنم. در صورت انتخاب من، دیگر خبری از اصلاحات بهداشت و درمان اوباما وجود نخواهد داشت.»
بنابر این گزارش رئیس جمهور آمریکا هم در اولین مناظره انتخاباتی، رقیب جمهوری خواه خود را به عدم شفافیت و کلی گویی در برنامه های خود متهم کرد.
باراک اوباما با دفاع از برنامه اصلاحات خود در بخش بهداشت و درمان گفت صحبت فقط از این نیست که هزینه های صنایع کوچک بسیار بالا رفته است و نمی توانند بیمه کامل را برای کارکنان خود تامین کنند و بخش بهداشت و درمان نیز تنها عامل افزایش کسری بودجه در آمریکا به شمار نمی آید ولی خانواده هایی هستند که نگران ورشکستگی خود در صورت بیماری هستند. میلیون ها خانواده در سراسر کشور این نگرانی را دارند.
رئیس جمهور آمریکا افزود رامنی می گوید که چنین کاری باید با توافق هر دو حزب صورت گیرد و در واقع چنین اتفاقی هم روی می دهد. اصولا طرح اولیه اصلاحات در نظام بهداشت و درمان متعلق به جمهوری خواهان است. از دیگر سو هیئت غیر منتخبی که رامنی از آن صحبت می کند در واقع شماری از پزشکان و کارشناسان است که نحوه کاهش هزینه های بهداشت و درمانی را بررسی می کنند و براساس قوانین، در تعیین نوع دارو و درمانی که باید برای بیماران صورت گیرد، هیچ اختیاری ندارد.
اوباما گفت شکی نیست که در دیدگاه ما در نوع اختیارات دولت تفاوت های زیادی وجود دارد؛ به نظر من اولین وظیفه دولت حفظ مردم آمریکاست و این مهم ترین وظیفه به شمار می آید. به عنوان فرمانده کل نیروهای نظامی این اولین موضوعی است که از زمان ورود به کاخ سفید، هر روز با آن سر و کار داشتم. در کنار این اعتقاد دارم که دولت این توان را دارد که فرصت ها و چارچوب ها را برای موفقیت مردم آمریکا فراهم آورد. آبراهام لینکلن از جمله کسانی بود که حتی در میانه جنگ داخلی، به این امر باور داشت زیرا می دانست که اگر فرصت پیشرفت برای همه مردم آمریکا فراهم شود، برای همه خوب خواهد بود. کارهای دولت برای ایجاد فرصت های اینچنینی نه تنها آزادی های مردم را محدود نمی کند بلکه آن را گسترش نیز می دهد و تلاش من به عنوان رئیس جمهور نیز به کار گیری این اصول است.
وی گفت زمانی که روی کار آمدم وعده اصلاحات در نظام آموزش و پرورش را داده بودم و اکنون نیز روی آن کار می کنیم. برخلاف نظر رقیب خود، من باور دارم که اصلاحات باید نه از بالا به پایین که از پایین به بالا باشد؛ ما به ایالت ها در صورتی که طرحی اصلاحی ارائه کنند، بودجه لازم را نیز می دهیم و برای همین بود که شاهد تغییراتی واقعی در چهل و شش ایالت آمریکا بودیم. همچنین اقدام دیگر ما استخدام صد هزار معلم ریاضی و علوم دیگر بود تا همچنان به پیشتازی خود در این دو رشته ادامه دهیم.
رئیس جمهور آمریکا گفت ما با همکاری جمهوری خواهان و دمکرات ها برنامه های زیادی را برای اصلاحات در حوزه آموزش و پرورش انجام داده ایم که کم کم تاثیر خود را نشان می دهند. در اینجا موضوع بودجه مطرح است زیرا بودجه باعث می شود گزینه ها مشخص شوند.
نامزد دمکرات ها در انتخابات آتی ریاست جمهوری در آمریکا گفت فلسفه کاری من این بود که باید از دیدگاه های همه، اعم از جمهوری خواه و دمکرات را تا زمانی که باعث تقویت طبقه متوسط در آمریکا می شود استفاده کرد. برای همین بود که ما مالیات های طبقه متوسط و کارگران را کاهش دادیم و سه توافقنامه تجارت آزاد امضا کردیم تا صادرات ما و محصولات آمریکایی به سراسر دنیا بیشتر شود. به همین علت بود که ما به جنگ عراق خاتمه دادیم و از شمار نیروهای خود در افغانستان کاستیم، به دنبال القاعده و بن لادن رفتیم. از این رو می بینیم که حتی با وجود کنترل جمهوری خواهان بر مجلس نمایندگان، پیشرفت هایی را داشتیم با این حال بخشی از اصول رهبری توصیف دقیق برنامه پیش رو و دادن جواب منفی صریح به رقبا در زمانی است که شما آن را برای کشور ضروری می دانید.
وی گفت چهار سال پیش ما در آستانه بحرانی شدید بودیم ولی ایمان و اطمینان من به آینده آمریکا تغییری نکرد. دلیل آن نیز مردم آمریکا و تلاش هایی بودند که در حوزه های مختلف از این مردم دیدم و همه برنامه هایی که در این مدت من در تلاش برای اجرایش بودم برای اطمینان از این بود که نبوغ و تلاش های آمریکایی ها در مسیری قرار گیرد که آنان فرصت موفقیت داشته باشند و همه سهمی مساوی داشته باشند و بر اساس قوانین مشابه عمل کنند.
اوباما افزود من چهار سال پیش گفتم که من مردی بی عیب و نقص نیستم و رئیس جمهوری بدون ایراد نیز نخواهم بود ولی این قول را به مردم آمریکا دادم که هر روز برای آنان خواهم جنگید؛ من این قول را عملی کردم و اگر به من رای بدهند، همین نبرد و تلاش را برای یک دوره دیگر ادامه می دهم.
-در حالی که تنها 34 روز به برگزاری انتخابات آمریکا باقی مانده، نخستین مناظره میان باراک اوباما و میت رامنی همانطور که انتظار می رفت بر مسائل داخلی آمریکا متمرکز بود.
- دو کاندیدا بارها طرح های یکدیگر در مورد اشتغال، بیمه همگانی و کسر بودجه امریکا مورد انتقاد قرار دادند.
-به غیر از رامنی و اوباما که در سه مناظره بر سر مسائل داخلی و سیاست خارجی آمریکا حضور خواهند یافت، جو بایدن، معاون اول رئیس جمهوری آمریکا و پل رایان، یار انتخاباتی میت رامنی هم در مناظرهای جداگانه در برابر یکدیگر قرار خواهند گرفت.
-در طول برگزاری مناظره، میت رامنی بسیار مسلط تر به نظر می رسید و باراک اوباما بر خلاف همیشه مضطرب به نظر می رسید.
گزارشگران در مجموع برنده مناظره نخست را میت رامنی ارزیابی می کنند چرا که او توانست با تسلط بهترین حضور انتخاباتی خود را رقم بزند و در برابر باراک اوباما که در سخن وری شهرت دارد، در بسیاری از دقایق حتی از نگاه کردن مستقیم به چشمان رقیبش سرباز می زد.
- با این وجود اوباما بارها با دفاع از طرح های خود در مورد قشر متوسط و جوانان، تلاش کرد که میت رامنی را نماینده قشر مرفه و متمول نشان دهد.
نظرسنجی: رامنی در مناظره تلویزیونی اوباما را شکست داد
بر اساس نتیجه نظرسنجی از بینندگان آمریکایی مناظره تلویزیونی شب گذشته میت رامنی نامزد جمهوری خواهان و باراک اوباما نامزد دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رامنی پیروز نظرسنجی بود.
در این نظر سنجی که با همکاری موسسه «او آر سی» و شبکه سی ان ان و به صورت تلفنی انجام شد 67 درصد از پرسش شوندگانی که حق رای داشته و مناظره را دیده اند گفتند رامنی بر اوباما چیره شد ولی 25 درصد اوباما را پیروز عنوان کردند.
در همین حال یک سناتور جمهوریخواه ، میت رامنی را پیروز مناظره با باراک اوباما خواند.
یک سناتور جمهوریخواه هوادار میت رامنی ، نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت : رامنی در مناظره روز چهارشنبه مقابل باراک اوباما ، رئیس جمهوری دموکرات پیروز شد و روند رقابت انتخاباتی را برای کاخ سفید تغییر داد.
مارک روبیو که نقش مهمی در مبارزات انتخاباتی رامنی دارد در مصاحبه با فاکس نیوز گفت : این مسئله کاملا حقیقت دارد که رامنی پیروز شد و اوباما شکست خورد.
روبیو افزود : علت پیروزی رامنی این است که رئیس جمهوری و لحن گفتارش هرگز به شیوه این مناظره نبوده است.
سناتور جمهوریخواه فلوریدا تاکید کرد هیچ یک از انتقادات اوباما از رامنی بر مبنای واقعیت نبوده است.