وقتی از رشت به سمت آستارا حرکت میکنید حدود 15 کیلومتر قبل از آستارا، تابلویی کوچک توجهتان را جلب میکند: به شهر ساحلی لوندویل خوش آمدید. شاید بارها و بارها از کنار این شهر گذر کرده باشیم ولی به آن دقت نکرده باشیم و سرعت ماشین ما را همراه با رویاهایمان برده باشد. لوندویل را اگر در چند عبارت بخواهیم خلاصه کنیم، میتوانیم بگوییم، شهر آبشار و جنگل، شهر دریا و ساحل و شهر کوه و گردشگری.
چرا لوندویل؟
اینکه چرا لوندویل را به این نام میخوانند، دلایل متفاوتی برای آن نقل شده است. برخی معتقدند لوندویل به زبان تالشی یعنی محل رویش گلها. از سوی دیگر برخی دیگر وجه تسمیه این نامگذاری را ریشه انگلیسی اسطوخودوس (Lavandula) و همچنین ریشه آلمانی آن لوند ویج (Lavende – Willag) میدانند. این گروه بر این باورند که به سبب رویش فراوان اسطوخودوس در این منطقه و تبادلات فرهنگی که در دورههای زمانی مختلف رخ داده است، بویژه به سبب حضور نیروهای نظامی آلمانی در جنگ جهانی دوم، در نهایت با کمی تغییر این منطقه نام لوندویل به خود گرفته است، اما در هر صورت چه وجه تسمیه تالشی این نامگذاری را در نظر بگیریم و چه ریشه انگلیسی و آلمانی آنرا مد نظر قرار دهیم، این نامگذاری اشاره به موقعیت خوش آب و هوای منطقه لوندویل دارد که بستر رویش گلهای فراوان بویژه اسطوخودوس است و به سبب رنگ بنفش گلهای اسطوخودوس بسیاری این شهر را به نام شهر گلهای بنفش میشناسند و البته فراموش نکنید که اگر به دنبال اسطوخودوس هستید، به برکت توسعه شهرنشینی و تعرض انسانها به طبیعت دیگر در حاشیه لوندویل این گل یافت نمیشود، اما در ارتفاعات و مناطق بکر آن هنوز چه بسیار گلهای بنفش اسطوخودوس میروید و در فصل بهار قابل برداشت است.
آب گرم کوته کومه
کوته کومه نام روستایی است در 9 کیلومتری لوندویل که از طریق یک جاده آسفالته با لوندویل مرتبط است و در دل خود آب گرم کوته کومه را دارد که همه ساله تعداد زیادی مسافر بومی و غیربومی به آن مراجعه و جهت مداوای بیماریهای مختلف مانند بیماریهای مفاصل و رماتیسم و همچنین بیماریهای پوستی از آن استفاده میکنند.
به منظور رفاه حال مسافران امکانات اقامتی محدودی به شکل خانههای روستایی یا سایر امکانات برای گردشگران در نظر گرفته شده است و مسافرانی که قصد اقامت داشته باشند میتوانند با استفاده از این امکان تجربه شبخوابی در فضای جنگلی و استفاده از هوای کوهستان و طبیعت را برای خود ثبت کنند و با توجه به اینکه این اقامتگاهها حالت روستایی دارد، قیمت آنها نیز خیلی گران نیست و متناسب با فصل سال با هزینه شبی 30 ـ 10 هزار تومان میتوان مکانی تهیه کرد و رستورانهای بومی نیز در همه فصول آماده سرویسدهی به مسافران هستند.
روستای کوته کومه و آبگرم آن باتوجه به نزدیکی آن به لوندویل و همچنین امکانات آن مانند راه آسفالته و اماکن اقامتی آن یکی از چشماندازهای مهم گردشگری این منطقه و محلی مناسب برای پذیرایی خانوادهها محسوب میشود.
آبشار لاتون
هرچند به دلیل شرایط جغرافیایی لوندویل در مناطق کوهستانی آن آبشارهای مختلفی مشاهده میشوند، مانند آبشار میه کومی؛ اما آبشار لاتون، مهمترین آبشار منطقه است که 104 متر ارتفاع دارد. مسیر آبشار لاتون از همان روستای کوته کومه است.
برای رفتن به این آبشار حتما باید از راهنمایان محلی بهره گرفته شود. مسیر آبشار تا روستای آسیوشوان آسفالته است، البته به دلیل کوهستانی بودن مسیر و دستاندازهای زیاد جاده برای این مسیر حتما از خودروهای راهنمایان بومی منطقه که عمدتا جیپ و ماشینهای کوهستان هستند، استفاده کنید. این امر علاوه بر تضمین سفر شما، میتواند موجب رونق گردشگری منطقه نیز بشود. البته نباید این نکته را از ذهن دور داشت که روستای آسیوشوان خود از جذابیتهای منطقه محسوب میشود. آسیو شوان در زبان محلی به معنی آسیاب آبی است و آسیاب آبی قدیمی آن که هماکنون متروکه شده است، بیانگر قدمت این روستاست و هماکنون این آسیاب و این روستا به دلیل دسترسی خودرو به آن به یکی از مناطق گردشگری منطقه تبدیل شده است
پس از روستای آسیوشوان صعود به آبشار به صورت پیادهروی صورت میگیرد. مسیر صعود مسیر پایکوب است و طبیعتگران و افرادی که آمادگی جسمانی نسبی دارند میتوانند آن را سپری کنند، البته استفاده از راهنمایان محلی الزامی است و کل فاصله آبشار تا روستای کوته کومه حدود 6کیلومتر است که بخشی از آن تا روستای آسیوشوان با استفاده از خودرو انجام میشود و فقط در فصلهای پرآب دربرخی قسمتها عبور از میان رودخانه الزامی میشود که خود از جذابیتهای صعود است، البته استفاده از راهنمایان محلی برای صعود به آبشار الزامی است.
قابل ذکر است که نبود همین امکانات دسترسی ساده به آبشار، ازجمله نبود راه شوسه باعث شده است این منطقه کمتر مورد تعرض قرار بگیرد و به همین دلیل حالت بکر بودن آن حفظ شده است. جنگلهای متراکم و انبوه درختان جنگلی آلو، گلابی، گردو، فندق و سیب وحشی در طول مسیر نیز موید همین امر است. در هر صورت جذابیتهای منحصر به فرد این آبشار باعث شده است علیرغم همه این مشکلات ازجمله عدم دسترسی آسان به آبشار مسافران زیادی سالانه به بازدید این عروس آرمیده در دامان کوههای اسپیناس بشتابند.
لوندویل، شهری برای همه
اگر فصل تابستان و گرما قصد سفر به لوندویل را دارید، مطمئن باشید که ساحل این شهر و ساحل صدف آنقدر جذابیت دارد که بتواند یک روز زیبا و جذاب دریایی را برای شما و خانواده یا دوستانتان رقم بزند و اگر باز هم به دنبال ساحلی متفاوتتر میگردید، ساحل حویق و ساحل گیسوم منطقه تالش که به جهت پیوستگی جنگل به دریا موقعیتی منحصر به فرد در میان سواحل خزر دارد با فاصلهای کمتر از یک ساعت قابل دسترسی است.
همچنین مناطق ییلاقی این شهر با دسترسیهای جادهای مناسب از مناطقی است که میتواند سفری متفاوت را در دل طبیعت بکر گیلان و منطقه تالش برای خانوادهها رقم بزند.
و در کنار این جاذبههای طبیعی اماکنی مانند امامزاده ابراهیم و قاسم، آرامگاه بابا حسن از عرفای منطقه، آرامگاه محمد دوست در قرهسو و آرامگاه باباعلی در روستای باباعلی نیز میتواند توجه خانوادهها را به خود جلب کند.
حیات وحش منحصر به فرد
لوندویل از جوانب مختلف جذابیت دارد و میتواند توجه گروههای مختلف گردشگر و طبیعتگرد را به خود جلب کند که یکی از این جذابیتها، حیات وحش منطقه است
پارک حیاتوحش لوندویل هماکنون جزو نادر زیستگاههای گوزن زرد و مارال محسوب میشود و در این سالها بویژه با فراهم آمدن شرایط بهتر برای زیست مارال زاد و ولد این گونه حیوانی فراهم آمده است و همین امر کمی موجبات آرامش خاطر فعالان زیستمحیطی را فراهم آورده و کمابیش کابوس انقراض این گونه حیوانی را با تردید روبهرو کرده است. همچنین در پناهگاه حیات وحش لوندویل آستارا، تالابی وجود دارد که با توجه به مجاورت آن به دریای خزر پرندگان زیادی در آن زندگی میکنند و انارستانهای این منطقه از معدود انارستانهای باقیمانده در کرانه دریای خزر هستند.
زادبوم لوندویل
چنانچه قصد سفر به لوندویل را دارید یا حتی فرقی نمیکند علاقهمند به آشنایی با سایر اقوام هستید، خوب است بدانید به دلیل موقعیت خاص لوندویل که بین تالش و آستارا واقع شده است، این شهر مینیاتوری زیبا از فرهنگهای مختلف است
فرهنگ تالشی و فرهنگ ترکی، از زبانهای ترکی و تالشی استفاده میشود و این منطقه ازجمله مناطقی است که از فرهنگ تالش و زبان آن محافظت میکند. شاید کمتر کسی فکر کند که گیلان نیز از جمله استانهایی است که اقلیت اهل تسنن در آن زندگی میکنند، اما همین تنوع فرهنگی منطقه باعث شده است که در کنار اکثریت شیعه، اقلیت شافعی هم زندگی کنند، به همین دلیل از 8 مسجدی که در لوندویل وجود دارد، 2 مسجد آن ویژه اقلیت است.
وجه تسمیه لوندویل
کلمه ویل در اسامی بعضی از شهرها وروستاها ومناطق آمدهاست مانند آرتاویل(اردبیل)-لوندویل ـ ویله دره- ویلکیج و....اینکه معنی ویل چیست از کدام زبان وارد این منطقه شده است جای بحث است
بابا صفری در کتاب اردبیل در گذزگاه تاریخ در معنی آرتاویل آورده است آرتا به معنی مقدس و ویل به معنی شهر . ولی به این امر اشاره ننموده که این کلمات از کدام زبان است .
لوندویل : لوند درزبان فرانسه به معنی پیش و جلوو پیشقراول میباشد و کلمه ویل در زبان فرانسه نیز به معنی شهر و منطقه بکار میرود . پس لوندویل به معنی شهری که در جلوی دریا قرار دارد یا شهری که نسبت به شهرهای دیگر به دریا جلوتر است
در مناطق کوهستانیِ جنگل های لوندویل، آبشارهای مختلفی مشاهده می شود که آبشار لاتون مهمترین این آبشارهاست و با ارتفاع تقریبی 100 متر بلندترین آبشار استان گیلان محسوب می شود. آبشاری عظیم و بسیار زیبا که در قلب جنگل های بکر و زیبای روستای کوته کومه جای گرفته است. این آبشار از دامنه های شرقی کوه اسپیناس سرچشمه می گیرد و به رودخانه لوندویل می رسد. این رودخانه به سمت کوته کومه و لوندویل حرکت کرده و در پایان وارد دریای خزر می شود.
می توان این برنامه را با حرکت به سمت جاده تالش و آستارا، شهر لوندویل و سپس روستای کوته کومه آغاز کرد. با رسیدن به روستای کوته کومه و کمی استراحت، به سمت آبشار حرکت کنید. پیمایش این مسیر که به طول تقریبی 6 کیاومتر و تقریباً پاکوب است، حدود 4 ساعت زمان می برد که با توجه به اینکه طی مسیر در میان جنگل های انبوه و مناظر زیبا می باشد، اصلاً متوجه گذر زمان نخواهید شد. آن قسمت از مسیر که ابتدای آن درون دره و در امتداد رودخانه لوندویل است، شیب مناسبی دارد. اما به تدریج بر شیب آن افزوده می شود که در نهایت با افزایش ارتفاع به آبشار می رسید. پس از حدود یکساعت و نیم راهپیمایی به روستای آسیوشوان و قهوه خانه معروف نورمحمد می رسید که هر دو از جذابیت های منطقه است. آسیو در زبان محلی به معنای آسیاب آبی است و شوان به معنای کنار رودخانه می باشد. آسیاب آبی قدیمی که هم اکنون متروکه شده است، بیانگر قدمت این روستاست. روستا تقریباً خالی از سکنه است اما قهوه خانه نورمحمد، پذیرای کوهنوردان و طبیعت دوستانی است که برای دیدن آبشار از این منطقه عبور می کنند. در کنار قهوه خانه از آب خنک چشمه، شیر آبی وجود دارد که میتوانید ظرفهای آب تان را پر کنید. پس از اندکی استراحت و عکاسی از چشم اندازها و مناظر زیبای منطقه و پذیرایی توسط مردمان میهمان نواز آنجا که گویش محلی آنها به زبان تالشی می باشد، می توانید مسیر را به سمت آبشار ادامه دهید. هوای معتدل و آغاز فرمانرواییِ بهار بر منطقه، مناظری دلنواز را در مقابل چشمان ما پدید می آورد. در حین حرکت، اگر کمی دقت کنید مورچه هایی را در حال رفت و آمد خواهید دید. در منطقه ای که غنی از منابع و آبهای زیرزمینی است و در دل آن همه رطوبت و در جایی که هر بارندگی تمام مسیر را می شوید، مورچه ها لانه سازی کرده اند و سخت در حال فعالیت هستند. تصور لانه سازی مورچه ها در زمینی چنین مرطوب، پرآب و سست که طبیعتاً احتمال ریزش لانه وجود دارد، کمی مشکل و غیر منطقی به نظر می رسد. ولی با یادآوری پشتکار این موجودات کوچک و بسیار منظم، خواهید دید که دیگر چندان دور از انتظار نیست!
در نزدیکی آبشار مسیر به دو راه تقسیم می شود. مسیر سمت راست که به سمت پایین آبشار می رود و مسیر سمت چپ که با عبور از یک کرده سنگی به بالای آبشار راه دارد ( شایان ذکر است که با توجه به ارتفاع بسیار بلند آبشار، جهت گذر از این قسمت کوتاه و رسیدن به آبشار، به دلیل وجود پرتگاههای بسیار خطرناک، حرکت به پایین آبشار، می باید با نهایت دقت صورت پذیرد) پس از بازدید از آبشار و مناطق اطراف آن، در صورت تمایل می توانید به منطقه بالای آبشار هم سری بزنید و شنا کردن در حوضچه های طبیعی که در بالای آبشار قرار دارد را تجربه کنید. تجربه و لذتی تکرار نشدنی!!
بهترین فصل سفر به آبشار لاتون، اوایل بهار یا اواخر زمستان است که آب و هوای منطقه معتدل بوده و رطوبت کمتر اذیتتان می کند. پوشش گیاهی منطقه از انبوهی از درختان آلو، گلابی، گردو ، فندق و سیب وحشی تشکیل شده و به علت آب و هوای معتدل آنجا، بیش از نیمی از سال را کاملاً سبز می باشد. لازم بذکر است که حجم آبشار در فصول مختلف سال با توجه به میزان بارش در منطقه متفاوت است ولی در کلیه فصول سال آب دارد. طی این مسیر برای رسیدن به آبشار، یک سفر متفاوت و یک تجربه منحصر به فرد جنگل نوردی است. چون به هر طرف که نگاه کنید اثری از نقاش طبیعت و نقاش بال پروانه ها را خواهید دید. اگر علاقمند به دریا هم هستید، ساحل حویق و ساحل صدف در نزدیکی لوندویل و ساحل گیسوم در منطقه طالش قابل دسترسی است.
چند نکنه:
برای رفتن به این آبشار حتماً باید از راهنمایان محلی بهره گرفته شود.
اگر گذرتان به این آبشار افتاد و اهل کوهنوردی باشید و آمادگی بدنی کافی داشته باشید، میتوانید سری هم به قلعه لاتون( آبشار دیواره سنگی ای دارد که به قلعه لاتون معروف است) و قله اسپیناس بزنید( آبشار از چند صد متری هم قابل رویت است و حتی از این فاصله نیز با ابهت است. در یکی از عکسها، از سمت راست آبشار لاتون و در چپ آن قله اسپیناس دیده می شود)
در نزدیکی آبشار بوفه، سرویس بهداشتی، آبگرم معدنی و اتاقهای کرایه ای هم وجود دارد که می توانید از آنها برای یک اقامت کوتاه استفاده کنید.