دوستان غذا خوردن فقط به این معنی نیست که شما هر چیری که به نام خوردنی گیرتان می آید بخورید ،بلکه باید به مقدارواندازه ونوع موادی که مصرف می کنید از آن آگاهی واطلاعات لازم را داشته باشد .مثلا"باید بدانید که بدن شما در روز با توجه وزنتان به چه مقدار کالری وبه چه موادی نیاز دارد .توجه به نیاز های بدن یکی از ملزومات دنیای امروز است .شاید پیش خود بگوئید مگر تا دیروز قدیمی ها که این همه عمر می کردنندوسالم وسلامت بودند این همه اطلاعات را از کجا می آوردنندو......بله باید خدمتتان عرض کنم که قدیمی ها این همه غذا های جو واجور ، رنگا رنگ و کنسروی وبه اصطلا ح امروزی وآنچنانی را نداشته اند این قدر هوای نا پاک وآلوده واین قدر مشکلات ومعضلات دنیای امروزی را نداشتند .غیرو .... پس حالا با چنین شرایط خاص وبه وجود آمده آیا باز می شود هر چیزی را خورد ودچار این همه بیماری های عجیب وغیریب وناشناخته را نشد . پس بیاید با اصلاح برنامه تغذیه ،خود را از گزند بیماری ها ومشکلاتی که قرار است در آینده گریبان گیر ما شود خود را حفظ کنیم .آیا می دانید که
دستاندرکاران شرکت بیمه ی عمر آمریکا، متروپولیتین، میگویند: به ازای هر یک اینچ افزایش دور کمر نسبت به دور سینه، طول عمر انسان در محاسبات نرخ بیمه دو سال کاسته میشود
انسانها با تعقیر عادات غذای برای خود مشکل بوجود می آورند نه با غذا خوردن یا دتان باشد که گوشت وچربی آجیل آدم را چاق نمیکند بلکه اضافه برنیاز خوردن آدم را چاق میکند
وباز
رژیم گرفتن به معنای نخوردن نیست .بلکه روشی است برای درست خوردن واستفاده بهتر از منابع طبعی دوروبرمان که خداوند متعال برای ما مهیا کرده است
تغذیه مناسب روح وجان آدمی راپرورش داده وانسان را سالم ونیرومند کرده واز بروز هرگونه بیماری ودرد جلو گیری میکند
می خواهم در این جلسه اول کمی در باره مزاج برایتان صحبت کنم .که مزاج چیست وچرا باید به مزاج اهمیت بدهیم.
مزاج چیست ؟
قدما معتقدند که در آفرینش اجسام عنصرى خالص یافت نمى شود و تمام موجودات ، اشیاء و آنچه دیده مى شود مخلوط یا ممزوجى از عناصر به نسبتهاى مختلف است ، خواص مختلفى که در اجسام دیده مى شود به علت همین اختلاف ترکیبى آنها است ، تغییر شکل ، اندازه ، حجم ، وزن ، قد و همه اختلافاتى که در عالم آفرینش دیده مى شود مربوط به اختلاف یا کم و زیادى عناصر سازنده آنها است این اختلاف ساختمانى از نظر علمى مورد بحث همه محافل جهان است .
اختلافات بالا از زندگى ذره اى حیات سرچشمه مى گیرد که همه مربوط به اسید دزوکسى ریبونوکلئیک Acid DESOXY RIBONUOCLIQUE یا A.D.N و دزوکسس ریبونوکلئیک DESOXY RIBONUOCLIQUE یا D.N.A مى باشد.
پس مى توان مزاج را چنین تعریف کرد که :
( مزاج ) عبارت است از حالتى که در اثر واکنش متقابل اجزاى ریز مواد به وجود مى آید در این واکنش تقابل ، قسمت زیادى از یک یا چند ماده با بخش زیادى از ماده با مواد متخالف با هم مى آمیزند (بر هم تاءثیر مى کنند) و از این آمیزش یا تاءثیر، کیفیت متشابهى حاصل مى شود (بنام مزاج ) لذا مى توان چنین گفت که مزاج حالت فعالیت کل بدن یا اجزاى بدن است .
باید دانست که هر فردى داراى مزاجى است مربوط به خود که با مزاجهاى دیگر افراد متفاوت است و مزاج هر کس مخصوص به خود اوست دانشمندان طب گیاهى معتقدند:
همانطوریکه افراد بشر از حیث شکل ، اندام ، قد، وزن ، و بالاخره صورت ظاهرى تفاوت دارند از حیث حالت وضعیت بدنى نیز مختلف اند. و این اختلاف به علت موادى است که بدن آنها را مى سازد، ورود روزانه اجزاء و مواد مختلف به بدن باعث به وجود آمدن مزاج مى شود لذا مزاج ممزوجى از ترکیبى از ترکیبات مختلف است :
حالت و وضع بدنى هر فرد را مزاج گویند.
براى اینکه معنى کاملى از مزاج در ذهن روشن شود باید دانست که هر کسى استعداد پذیرش بعضى از بیماریها را دارد و در مقابل بعضى مقاوم است . با علم به این کیفیت ، مزاج عبارت است از طرز واکنش شخصى در مقابل عوامل مرضى ، در طرز واکنش اشخاص ، بعضى واکنشها ثابت است و بیشتر مشاهده مى شود و برخى واکنشها متغیر است از این واکنشها مزاج فرد را مى توان شناخت .
براى تعریف مزاج ، بیشتر عمل فیزیولوژى را مورد نظر قرار مى دهند، زیرا وضع دینامیک یعنى طرز عمل احشاء و اعضاء در تغییر مزاج موثر است با وجود اینکه اعمال حیاتى را نمى توان از هم جدا دانست و اگر عضوى نسبت به سایر اعضاء بیشتر کار کند و یا عملى در دستگاه بدن انسان از سایر اعمال بیشتر انجام پذیرد آن عضو از نظر تشریحى و آن عمل از نظر فیزیولوژى ، مى تواند معرف نوع مزاج شمرده شود، در میان اعمالى که حیات انسان به آنها متکى است ، اعمال شیمیائى بیشتر از اعمال فیزیکى مورد اهمیت است بنابراین مزاجها روى اعمال شیمیائى بدن از هم متمایز مى گردند اعمال شیمیائى بر چهارگونه است که متابولیسم بدن را تشکیل مى دهند.
اول آنابولیسم ، یعنى اعمالى که توسط آن مواد غذائى به انسان زنده تبدیل مى گردد.
دوم و سوم کاتابولیسم یعنى اعمالى که توسط آن انساج زنده تولید نیرو مى کنند، عمل کاتابولیسم مربوط به اعضاى تنفس است که عمل تهویه به بدن به آن مربوط مى باشد. کبد که تهیه مواد قندى و دفع مواد سمى را به عهده دارد در عمل کاتابولیسم شرکت مى نماید.
چهارم عمل دفع مواد مضره و خروج آنها از بدن است .
تفوق یکى از این اعمال چهارگانه که از راه وراثت در بدن انسان ثابت شده باشد، انسان را داراى صفات و واکنشهاى ثابتى مى نماید که آن را سرشت مى نامند.
مزاج عبارتست از وضع فیزیولوژى فعلى و طرز واکنش آن که قابل تغییر نیز مى باشد به این جهت فقط با علائم فیزیولوژى که آن هم قابل تغییر است شناخته مى شود لذا براى شناخت ارزش هر کس و معرفت به احوال و اوضاع او، باید قبلا شکل خارجى او که حاکى از سرشت و ساختمان اوست در نظر گرفته شود مثل قد، اندام شکل ، سر و گردن ، چاقى و لاغرى ، سپس مزاج او که به وضع کنونى دلالت دارد مورد توجه قرار گیرد. و براى اینکار علاوه بر علائم ظاهرى بایستى از تجزیه خون - ادرار و رادیوگرافى و غیره نیز استمداد طلبید.
تغییرات مزاج در طب با رژیم غذائى ، بهداشت ، کار و مسکن ، آب و هوا متوافق است لذا با رعایت آنها انحراف مزاج از سلامت به سوى بیمارى را مى توان پیشگیرى نمود.
مزاج ممکن است گرم ، سرد، خشک ، و رطوبتى باشد که گرمى را به علت وجود انرژى و سردى را به علت تفرق و ضعف و رطوبت را به علت جمع شدن مایعات در سلولهاى بدن و خشکى را بیانگر حالاتى از ماده مى دانند.
مى دانیم که فعل و انفعالات شیمیائى بدن تحت نظر مستقیم سلسله اعصاب نباتى و غدد مترشحه داخلى انجام مى گیرد، هر اختلاف و نارسائى که در بدن پیدا مى شود مربوط به کم یا زیاد کار کردن این دو دستگاه مى باشد.
ارمونهاى متعددى که این دستگاهها ترشح مى کنند بدن را به کار مربوطه وادار مى سازند پس بروز هر عمل حیاتى تواءم با یک سلسله فعل و انفعال شیمیائى است و تقریبا کلیه فعل و انفعالات شیمیائى در داخل بدن ایجاد حرارت مى کند. هر قدر فعل و انفعالات شیمیائى بدن سریع تر انجام شود حرارت ایجاد شده زیاد است و اندازه گیرى این انرژى ایجاد شده به وسیله متابولیسم بازال انجام مى گیرد و نیز مى دانیم که متابولیسم بازال مربوط به کار غده تیروئید است حال اگر صاحب مزاجى داراى متابولیسم بازال بالاتر از طبیعى باشد آن را گرم مزاج و اگر فردى داراى متابولیسم بازال پائین باشد سردمزاج و حد واسط باشد آن را مزاج معتدل گویند. هر دارو یا غذا و نیز هر واکنشى که باعث بالا رفتن کار غده تیروئید باشد آن را گرم و اگر باعث پائین آمدن کار غده تیروئید باشد آن را سرد گویند. مزاجى را رطوبتى نامند که ، مقدار زیادى آب در سلولهاى بدن آن فرد جمع شده باشد و به اصطلاح رطوبت بر مزاج غلبه کرده باشد.
اگر مقدار مواد کانى و املاح در مزاجى زیادتر از معمول جمع شده باشد آن را مزاج خشک گویند. پیدایش مزاجهاى مختلف در حقیقت عبارت است از عکس العمل بدن نسبت به عوامل خارجى ، این جمله (عکس العمل بدن نسبت به عوامل خارجى ) همان مبحث بزرگ ، حساسیت مصونیت ، آنافیلاکسى و آلرژى و غیره است دانشمندان قدیم معتقدند که ، هر کس به واسطه حالت و وضع بدنى خود یعنى مزاجى که در اختیار دارد، آماده پذیرش یا دفع بیمارى مخصوص به خود مى باشد و براى معالجه آن فرد لازم است که مزاج او شناخته شود
خوب دوستان با ارائه این مطلب باید خدمتتان عرض کنم که حالا از این به بعد باید کمی بیشتر در مورد خوردوخوراکتان بدانید دقت کنید وغذاهای رامصرف کنید که بیشتر با ذائقه تان جور می باشد.
برای لاغر شدن چه باید کرد؟
شاید بهترین خبر برای افراد چاق این باشد که حتی کاهش متوسطی از وزن باعث کاهش فشار خون، کاهش خطر بیماری های قلبی-عروقی و سکته ی مغزی، بهبود قند خون ، بهبود علائم سایش مفاصل و وقفه ی تنفسی در خواب و کاهش خطر انواع سرطان ها می شود.
مقدار کاهش وزنی که شما برای بهبود وضعیت سلامت به آن احتیاج دارید، توسط پزشک یا متخصص تغذیه تعیین می شود. سپس یک برنامه ی منظم برای رسیدن به آن هدف و از آن مهم تر نگه داشتن وضعیت مطلوب برای شما طرح ریزی می شود.
برای شروع، حدود 5 تا 10 درصد کاهش وزن در نظر گرفته می شود، یعنی یک فرد 100 کیلویی در ابتدا باید حدود 5 تا 10 کیلوگرم وزن خود را کاهش دهد. البته این بدین معنی نیست که فرد در همین نقطه باید موفق شود، بلکه همانطور که گفته شد این نقطه ی شروع است. کاهش وزن باید به طور آهسته و با یک روند ثابت(هفته ای 5/0 تا 1 کیلوگرم ) ادامه یابد.
در بسیاری از افراد، کاهش وزن با رعایت یک رژیم سالم، ورزش و تغییرات رفتاری قابل انجام است. البته در موارد خاص از دارو یا جراحی هم استفاده می شود.
تغییرات رژیم غذایی برای لاغر شدن
برای کاهش وزنی موفق، مصرف کالری کمتر، مهم ترین عامل می باشد.
مقدار کالری مورد نیاز بدن شما به چندین عامل، از جمله سن و مقدار تحرک شما در طول روز بستگی دارد. باید با پزشک خود در مورد مقدار کالری مصرفی روزانه ( که به کاهش وزن کمک می کند)، مشورت کنید. پزشک ممکن است در این مورد شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد تا بتوانید وعده های غذای خود را تنظیم کنید.
به یاد داشته باشید رژیم هایی که با کاهش شدید کالری همراه هستند، برای کاهش وزن توصیه نمی شوند، زیرا کاهش شدید کالری باعث کاهش مواد مغذی مورد نیاز بدن شده و برای افراد مشکلاتی ایجاد می کنند و گاهی باعث کمبود ویتامین ها در بدن می شوند.
گرسنه ماندن نیز برای کاهش وزن توصیه نمی شود، زیرا بیشتر وزنی که شما ابتدا در طول روز از دست می دهید، در اثر از دست دادن آب بدن شما می باشد و این برای شما مطلوب نمی باشد که مدت طولانی بدون غذا بمانید.
رژیم های بسیار کم کالری (مثل رژیم مایعات) که روزانه 800 کالری برای بدن تأمین می کنند (به جای 2000 کالری در روز)، باعث کاهش سریع وزن می شوند، ولی در عوض بلافاصله پس از قطع رژیم، وزن فرد به میزان قبلی برمی گردد.
برای کاهش وزن باید به میزان متوسط غذا خورد که البته کم چربی و کم کالری باشد و دستورات زیر را نیز به کار بست:
*به محتوای انرژی غذایی که می خورید فکر کنید:
محتوای انرژی، به مقدار انرژی موجود در آن حجم از غذای مورد مصرف شما اطلاق می شود.
بعضی غذاها حاوی انرژی زیادی هستند، مثل مواد غذایی چرب که حتی مقدار کم آنها، انرژی زیادی را وارد بدن می کند. ولی در مقابل، غذاهای کم انرژی مثل سبزی ها و بعضی از میوه ها را می توانید در حجم زیاد مصرف کنید، بدون اینکه انرژی زیادی وارد بدن شما شود.
برای مثال انرژی موجود در یک قاشق غذاخوری کره، معادل با انرژی 20 لیوان کاهو می باشد. به نظر شما کدامیک احساس سیری بیشتری در شما ایجاد می کند؟ پس غذای کم انرژی را برای رژیم غذای خود انتخاب کنید.
*غذاهای طبیعی و سالم را انتخاب کنید
غذاهای طبیعی و سالم شامل : سبزی ها ،میوه ها، غلات، حبوبات، ماهی، لبنیات کم چرب و گوشت بدون چربی می باشند. پس سعی کنید با مصرف متعادل این مواد غذایی، خود را به طرف کاهش وزن سوق دهید و از غذاهای ناسالم و پر انرژی پرهیز کنید.
*کربوهیدرات های سالم و خوب را مصرف کنید
متخصصین تغذیه بر این باورند که به طور کلی 45 تا 65 درصد کالری مورد نیاز فرد در طول روز، باید از کربوهیدارت تأمین شود، ولی باید از کربوهیدرات های ساده که بدن برای مصرف آنها، انرژی زیادی نمی سوزاند؛ مثل شکر، قند و سایر شیرین کننده ها کمتر استفاده کرد و در عوض انواع کربوهیدارت های پیچیده و پُر فیبر مثل انواع نان و ماکارونی که از آرد سبوس دار درست شده اند و یا سایر غلات مثل جو ، جوی دو سر و ... را مصرف کرد.
*مصرف شیرینی ها را قطع کنید
انواع شیرینی، شکلات، آب نبات، ژله، نوشابه، کیک و کلوچه را از رژیم غذای خود حذف کنید، ولی مصرف کم بیسکویت های سبوس دار ایرادی ندارد.
*کاهش چربی در رژیم غذایی
چربی در مقایسه با پروتئین و کربوهیدارت(هر یک گرم پروتئین یا کربوهیدرات 4 کالری و هر یک گرم چربی 9 کالری انرژی تولید می کند)، دو برابر انرژی تولید می کند، پس برای کاهش مصرف انرژی کاهش چربی غذا یک گام اساسی است.
غذاهای حاوی چربی زیاد مثل کله پاچه، گوشت قرمز چربی دار، لبنیات پُر چرب، روغن های مایع، روغن جامد، روغن حیوانی، مارگارین، کره، مایونز، خامه، انواع نان های روغنی و غذاهای آماده مثل پیتزا و ساندویچ ها باید به مقدار کم مصرف شوند.
توصیه های تغذیه ای بر این است که 30 درصد انرژی مورد نیاز شما باید از چربی تأمین شود که از این مقدار هم باید کمتر از 10 درصد آن از چربی اشباع شده باشد.
*واحدهای تغذیه ای را بشناسید
فرض کنید متخصص تغذیه به شما گفته است که باید در روز 6 واحد کربوهیدرات، 4 واحد سبزی و میوه، و 3 واحد گوشت مصرف کنید. شما باید بدانید که دقیقاً یک واحد گوشت معادل چه مقدار گوشت می باشد. به یاد داشته باشید که واحدهای هرم غذایی معمولاً کوچک تر از آن هستند که شما فکر می کنید و برای یک رژیم غذای صحیح باید این واحدها را بشناسید.
*کالری غذایی را که می خورید محاسبه کنید
برچسب غذاهای آماده را حتما بخوانید. گاهی غذاها کم چرب، ولی پر انرژی هستند.
غذاهای فرآوری شده در مقایسه با غذاهای تازه حاوی مقادیر زیادی انرژی به صورت چربی یا قند می باشند. از نوشابه ها نیز دوری کنید، زیرا مقادیر زیادی قند دارند و هر نوشابه ی گازداری حدوداً 40 گرم قند دارد.
*مهارت تطابق با مشکل چاقی
یکی از دردناک ترین جنبه های چاقی، مشکلات عاطفی و احساسی در برخورد با این قضیه می باشد . در اکثر فرهنگ ها، لاغری معادل با زیبایی و شایستگی در همه ی زمینه هاست و افراد چاق، به طور غیر منصفانه ای بر چسب انسان های تنبل، پُرخور و بی اراده را می خورند. احساس شرم و حتی افسردگی در افراد چاق بسیار شایع است که گاهی درمان این افسردگی، نیاز به پزشک دارد.
البته چاقی بیشتر نشان دهنده ی یک وضعیت مزمن در فرد است و دلیل بر عدم کفایت اخلاقی یا یک انتخاب خود آگاه در فرد نمی باشد.
به این افراد باید راه درست را نشان داد. آنها باید برای لاغر شدن از پزشک خود راهنمایی بخواهند و از دوستان و آشنایان خود برای کنار آمدن با مشکل چاقی درخواست کمک کنند.
در هر صورت، افراد چاق باید ابتدا یک تصور روشن و مثبت از وضعیت خود داشته باشند و پس از کسب بینش و اطلاعات درست درباره ی چاقی خود، با یک برنامه ریزی صحیح به طرف هدف که کاهش وزن است، حرکت کنند.
با این دیدگاه خواهند توانست به هدف خود، یعنی کاهش وزن و رسیدن به وضعیت سلامت بهتر، دست پیدا کنند.
منبع:WWW.BPUMS.COM