ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
حذف غذاهای محرکی که در لیست سیاه غذاهای میگرنی قرار میگیرد، تاثیر فوق العاده ای در درمان این بیماران خواهد گذاشت.
میگرنیها با پنیر و شکلات و قهوه میانه خوبی ندارند چرا که مدتی پس از مصرف این مواد غذایی، سردردهای ضربان دار و شدیدی را تحمل میکنند که روزگار را پیش چشمانشان سیاه میکند، اما لیست سیاه این بیماران در دنیای خوراکیها متاسفانه به همین سه قلم محدود نمیشود؛ گندم، جو، ذرت، بادامزمینی، سویا، گوشت (هات داگ)، شیر، مشروبات الکلی، پرتقال، تخم مرغ و ماهی نیز میتوانند موتور یک حمله میگرنی را روشن کنند، به هر حال این روزها با قوت گرفتن این فرضیه که میگرن یک واکنش حساسیت تاخیری از نوع آلرژی غذایی است، بسیاری از پزشکان تصریح میکنند که اصلاح رژیم غذایی، میزان اثربخشی داروهای میگرنی را به نحو چشمگیری افزایش خواهد داد.
یک سردرد عروقی
میگرن یک سردرد عروقی است که به دنبال انقباض و انبساط عروق مغزی اتفاق می افتد، اگرچه جزییات مکانیسم بروز این سردرد همچنان نامعلوم مانده، اما در حال حاضر نظریه غالب این است که برخی محرکهای غذایی، هورمونی و هیجانی میتوانند با تاثیر بر دیواره عروق مغزی منجر به بروز یک واکنش عروقی شوند که این واکنش در مرحله نخست به صورت تنگ شدن رگهای مغزی تظاهر میکند و نتیجهاش این است که خون رسانی به بافت مغز کاهشیافته و علایمی مانند اختلالات بینایی و برق زدن مقابل چشم بیمار بروز می کند و در مرحله دوم نیز رگهای مغزی بهصورت واکنشی گشاد میشوند و البته در همین مرحله است که سردردهای شدید میگرنی ظاهر می شوند.
شیوع حملههای میگرنی در خانمها خیلی بیشتر از آقایان است و البته در میان خانمها هم، دوران حاملگی و نیز دوران یائسگی، ادوار خوشیمنی هستند؛ چرا که معمولا به افت حملههای میگرنی منجر میشوند، سن شیوع این بیماری نیز معمولا در دوران ابتدایی زندگی است، به نحوی که بیش از نیمی از موارد میگرن تا قبل از 20 سالگی شروع میشود که میتوان گفت این بیماری، یک بیماری خانوادگی است چرا که سابقه خانوادگی بیماران، در بسیاری از موارد مثبت است.
واکنش حساسیت تاخیری
<بعضی شبها با یک سردرد شدید از خواب میپرم و حملهام شروع میشود.> این شکایت بسیاری از میگرنیهاست، البته مبتلایان به بیماری آسم هم از مشکل مشابهی گله دارند: <بروز حملات تنگی نفس در خواب و بیدار شدن و مواجه شدن با یک حمله آسمی.> حقیقت این است که بیماری های آلرژیکی مانند آسم و میگرن در دوموقع از شبانه روز اوج میگیرند: یکی غروب و دیگری پس از نیمه شب ، یعنی حوالی ساعت 3 صبح، همچنین تغییرات هورمونی زنانه در هفته پیش از قاعدگی نیز بهانه مناسبی برای این بیماری هاست که خود را با شدت بیشتری به بیمار تحمیل کنند.
این بیماریها (بیماریهای ناشی از واکنش حساسیت تاخیری) گروه بزرگی از بیماری ها را در برمیگیرند که برخی از شاخصترین آنها عبارتند از: آسم، آلرژی، ام-اس، بیماریهای روماتیسمی، دیابت، پسوریازیس و میگرن، آلرژیهای غذایی یک زیرمجموعه از این بیماریها هستند که به عقیده برخی پزشکان، میگرن را هم باید در همین گروه طبقهبندی کرد. شاید بیماری سلیاک، یا همان بیماری حساسیت به گندم، برترین نمونه از آلرژیهای غذایی باشد که البته اصلاح رژیم غذایی، خط اول درمان آن محسوب می شود.
طبق آمار منتشر شده بیش از یکصد میلیون نفر در آمریکا و کانادا از انواع خفیف تا شدید آلرژیهای غذایی رنج می برند و اصلاح رژیم غذایی این بیماران، اولین قدم در درمان آنها به حساب میآید.
دارو درمانی و رژیم درمانی
نسخههای قدیمی که برای درمان میگرن نوشته میشد، پر بود از داروهای آرامبخش، ضددرد و شلکنندههای عضلانی: ارگوتامین، استامینوفن، آسپیرین (و سایر ضدالتهابهای غیراستروییدی)، کدئین و سوماتریپان، اما این داروها با وجود اثربخشی، دو ایراد داشتند: اول این که بیمار را به خود وابسته میکردند و دوم این که قادر نبودند تواتر بروز این سردردها را کاهش دهند.
کم کم به آن نسخه های قدیمی، داروهای دیگری هم اضافه شدند که در بروز حملات میگرنی نقش پیشگیرانه ایفا میکردند. برخی از مطرحترین داروهای این رده عبارت بودند (و هستند) از: پروپرانولول، وراپامیل، آمیتریپتیلین و والپروات سدیم که بدیهی است هرکدام از داروهای دسته اول و دوم باید بر مبنای صلاحدید پزشک و با در نظر گرفتن تمام شرایط بیمار، تجویز شوند.
اما رفته رفته با قوت گرفتن این فرضیه که میگرن یک واکنش حساسیت تاخیری از نوع آلرژی غذایی است، بسیاری از پزشکان اذعان کردند که رژیم درمانی بخش مهمی از درمان بیماران میگرنی محسوب میشود و علاوه بر ارزش درمانی مستقل، تاثیر دارو درمانی را نیز افزایش میدهد که آزمایشات متعددی نیز این نظر را تایید کرد که حذف غذاهای محرکی که در لیست سیاه غذاهای میگرنی قرار میگیرد، تاثیر فوقالعادهای در درمان این بیماران خواهد گذاشت.
حالا دیگر همه می دانند که در لیست سیاه خوراکیهای مبتلایان میگرن، نام چه اقلامی را نباید از قلم انداخت: پنیر، شکلات، قهوه، گوشت (هات داگ)، سویا، شیر، مشروبات الکلی، بادام زمینی، تخممرغ، گندم، جو، ذرت، پرتقال و ماهی.